Μετά από περίπου 32 χρόνια επιστρέφει στην Μονεμβασιά η εικόνα του Ελκόμενου Χριστού, στον ομώνυμο ιερό ναό του κάστρου.
Η υποδοχή της εικόνος, που φυλασσόταν στο Βυζαντινό Μουσείο, στην Αθήνα, από το 1980, θα γίνει στις 4.30 με 5 το απόγευμα από τον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιο, τον ιερό κλήρο, το λαό της περιοχής και τις αρχές του νομού Λακωνίας.
Στη συνέχεια και εντός του ναού θα βγει από το ειδικό κιβώτιο μεταφοράς η μεγάλης καλλιτεχνικής και λατρευτικής αξίας εικόνα του 14ου αιώνος της Παλαιολόγειου σχολής και θα τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό μέσα στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννου, που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού του Ελκόμενου Χριστού. Αμέσως μετά θα ψαλεί αρχιερατικός Εσπερινός και θα τελεστεί η ιερά Παράκλησης του Τιμίου Σταυρού.
Τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί για την κατασκευή του κουβουκλίου φύλαξη της εικόνας, ξεπέρασαν τις 200.000 ευρώ και κάποια από τα μηχανήματα ήρθαν από την Ιταλία. Η εικόνα δεν θα προσκυνάτε από τους πιστούς και η φωτογραφία κάθε ανθρώπου θα φτάνει μπροστά στο κουβούκλιο θα πηγαίνει αυτόματα σε τρία διαφορετικά σημεία και στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ο μητροπολίτης Ευστάθιος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι ΅'Αείναι απερίγραπτη και μη προσδιορίσιμη η χαρά μας. Τριάντα δύο χρόνια είχαμε μεγάλη αναμονή και διαρκεί προσπάθεια. Αγωνιστήκαμε και δεν σας κρύβω ότι ταπεινωθήκαμε αρκετές φορές. Ο τόπος της εικόνας είναι ο τόπος του ναού, αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και για εμάς η εικόνα του Ελκόμενου έχει ανεκτίμητη λειτουργική αξία'Α'Α.
Όσον αφορά τα μέτρα φύλαξης που έχουν ληφθεί ο μητροπολίτης Σπάρτης τόνισε ότι έχουν τοποθετηθεί τα τελειότερα μηχανήματα και έχει γίνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό'

Πηγή:newsmessinia.blogspot.com
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Επιστρέφει στην Μονεμβασιά η εικόνα του Ελκόμενου Χριστού"